Rörsanering utan större besvär

17/12/2020

A-bolagen genomförde i höstas en omfattande sanering av bruksvattenledningarna på Bertilsvägen 17 med bara ungefär en
veckas boendeolägenheter per bostad.

Den stora rörledningssaneringen i fastighetens tre radhus inleddes i månadsskiftet september-oktober och blir till väsentliga delar färdig till julen. Eventuella kompletterande arbeten görs ännu efter julhelgen.

Hyresgästerna bodde i sina hem medan saneringen pågick. Boendeolägenheterna per bostad varade bara ungefär en vecka.

– Hela saneringen planerades och genomfördes på boendets villkor. När man i dylika saneringsfall börjar med en stor stamrörledning, som sedan förgrenar sig, gjorde vi flera linjer i husen på Bertilsvägen. På det sättet påverkade inte en pågående ombyggnad i en bostad grannens boende, berättar A-bolagens fastighetsdirektör Teppo Riski.

I samband med rörledningssaneringen fick invånarna nya förstklassiga badrumsmöbler. Vid behov snyggades badrummen också litet upp i största allmänhet.

Enligt Riski kommer saneringen på Bertilsvägen att fungera som modell för liknande kommande saneringar på annat håll. Särskilt väl lämpar sig metoden för loft- och radhus. Lofthusen på Källstigen 3–4 på Prästgårdsbacken är ett bland aktuella saneringsobjekt.

Hilkka Salonen, som bor på Bertilsvägen 17, bekräftar att det inte medförde besvär att bo kvar under pågående sanering. Arbetena i hennes och väggrannens lägenhet överlappade varandra, vilket gjorde att de växelvis lätt kunde använda varandras dusch och bastu.

– Det är viktigt att grannsämjan är bra.

Arbetet i lägenheterna gick så snabbt att Salonen, som själv är pensionerad, tror att de arbetslivsaktiva grannarna knappast ens märkte hela saneringen. Däremot nog att det förnyade badrummet är välfungerande och vackert.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Trygg och miljövänlig vinterbilism

En föruppvärmd bilmotor sparar bränsle.

Parkeringsområdena på A-bolagens fastighetsgårdsplaner är välutrustade med elstolpar för biluppvärmning. Rätt användning lönar sig på många sätt. En föruppvärmd bilmotor sparar bränsle och producerar mycket mindre avgaser och partikelutsläpp i allmänhet än en kallstartad motor. Föruppvärmningen minskar också slitaget på motorn. Den förbättrar också trafiksäkerheten och åkkomforten.

En alltför lång föruppvärmning går till spillo. A-bolagens elstolpar är försedda med timer, som i regel tillåter två timmars uppvärmning. Undersökningar visar att det i svag köld kan räcka med till och med en halv timmes uppvärmning.

A-bolagens bilister bör komma ihåg att elsladden alltid skall kopplas bort från eluttaget efter avslutad uppvärmning. Fastighetsskötarna är av säkerhetsskäl snabba med att ta hand om glömda sladdar i eluttagen.

En del av A-invånarna har redan varit intresserad av laddstationer för elbilar. A-bolagen följer med den pågående lagstiftningsreformen och fattar beslut i frågan när lagstiftningen är klar.

Den enda rätta parkeringsplatsen för A-invånarens bil är alltid den egna parkeringsrutan. Gästplatserna på gårdsplanerna är endast avsedda för kortvarig användning. Bilar, som lämnats på andra ställen än på parkeringsområdet, utgör problem Bilar, som lämnats på andra ställen på gårdsplanen än på parkeringsområdet, förorsakar problem för annan trafik på gårdsplanen såsom för soptransporter och snöröjning. Åtkomstvägarna bör hållas öppna också av säkerhetsskäl.

På vintern när snöröjning ofta sker i mörker och byigt snöfall kan också
den egna, felparkerade bilens säkerhet äventyras. Parkeringsområdena i anslutning till A-bolagens fastigheter är endast avsedda för bilar i trafik.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Julminneslista för hyresgäster

16/12/2020

Tiden kring jul och nyår för med sig mångt och mycket att hålla i minnet.

Julgran. Du städar väl upp efter dig i trappan när du kommer hem med julgranen. Ställ granen efter julen utan förpackning vid avfallskärlen senast den 10 januari.

Julfrid. Anmäl om grannen stör dig, vardagar till A-bolagens kundtjänst, tfn (019) 521 3600, i andra fall till servicejouren.

Julbastu. A-bolagen bjuder sina hyresgäster på gratis familjejulbastuturer i huvudsak på julaftonen den 24.12. Närmare uppgifter på anslagstavlorna.

Julbelysning. Var försiktig då du installerar ljus. Om det finns ett vägguttag på balkongen kan du använda det för anslutning av elektriska julljus avsedda för utomhusbruk.

Avfall. Sortera och packa ditt avfall noggrant. Om avfallskärlen är fulla kan du förvara till exempel gåvopappren hemma. Lägg ingenting bredvid avfallskärlen på gården.

I köket. Lämna inte julmat utan tillsyn vid tillagning på spisen eller i ugnen. Häll heller aldrig flytande fett i avloppet. Låt det kallna och lägg det i avfallskärlet för blandavfall.

Fastighetsservice och -städning fungerar som vanligt i A-bolagen, förvisso med mindre undantag som en följd av helgdagarna. Servicen dejourerar också under helgdagarna.

Ljus. Du minns väl att brinnande ljus aldrig skall lämnas utan tillsyn, inte ens på balkongen. Bränn ljus på ett brandsäkert underlag.

Fågelmatning. Kom ihåg att det enligt A-bolagens ordningsregler är förbjudet att mata fåglar på grund av råttfaran.

En brandvarnare hör till den obligatoriska utrustningen i varje finländskt hem. Kontrollera i samband med julstädningen att den är i skick. Skaffa en brandfilt.

Gästparkering. Gästplatserna på gårdsplanerna är endast avsedda för kortvarig parkering. De kan inte reserveras för egna gäster hela julen.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Säsongbelysningen tänds

29/09/2020

Dagarna blir nu snabbt allt kortare med mindre och mindre dagsljus.

I Finland hängde man tidigare upp säsongbelysning först till julen, men nu sker det tidigare. I många hem funderar man nu på säsongbelysning. På balkongerna och terrasserna i många av A-bolagens hus finns det stickkontakter för utomhusbruk och de lämpar sig också för anslutning av belysning. Det är ändå några saker man bör hålla i minnet när man skaffar säsongbelysning.

– På förpackningarna står det nästan alltid om belysningen är avsedd för inom- eller utomhusbruk. Om sådan märkning saknas skall man kolla IP-klassificeringen på förpackningen. Den första siffran anger mekaniskt skydd och den andra siffran vattentålighet. Ifall den andra siffran är noll, är apparaturen avsedd för endast inomhusbruk, tipsar verkställande direktör Tapani Lempinen på JRA-Sähkö.

– Och alltid skall man förstås kolla att belysningen är CE-godkänd.Belysningen skapar inte bara stämning, den ger också trygghet. I väldigt många olyckor i hemmen är åtminstone en delorsak den att det varit dunkelt inne.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Sortera noggrant

De nya avfallssorteringskärlen har lockat A-invånarna att källsortera sina sopor mera än tidigare. Vårt gemensamma mål som finländare är att återvinna hälften av hushållsavfallet.

Avfallshanteringsbestämmelserna skärptes i år i Borgå. I fastigheter med minst fem lägenheter bör bioavfallet sorteras separat. Om antalet lägenheter är minst 20 skall det finnas separata avfallskärl för kartong och metall samt glas- och plastförpackningar. Staten har satt höga mål för åter vinningen. I år är målet att hälften av avfallet går till återvinning. År 2035 är målet 65 procent. I A-bolagens hus har återvinning av bio- och kartongavfall skett redan tidigare. Sedan ifjol höstas har husen börjat förses med separata avfallskärl för metall samt glas- och plastförpackningar.

Det har visat sig vara utmanande framförallt vad beträffar placeringen av djupinsamlingskärl. Antingen är markförhållandena besvärliga eller så finns det helt enkelt inte plats för kärlen på gården. A-bolagens fastighetsförvaltning bedömer att endast hälften av de kärl som ännu saknas fås i användning före året slut.

Många husbolag i Borgå brottas med samma problem. När det gäller insamlingen av bio- och kartongavfall har de hus som lagen kräver nästan hundraprocentigt gått med. I fråga om den separata insamlingen av metall samt glas- och plastförpackningar saknas ännu en fjärdedel av husen. Varken A-bolagen eller Rosk ́n Roll, som sköter avfallshanteringen i Borgå, har ännu detaljerade uppföljningsupp-gifter om hur de nyaste insamlingarna fungerar och hur mycket sorteringen minskar mängden blandavfall. En bra fingertoppskänsla har man dock.

– Bioavfallet är en sak som delar invånarna, en del sorterar, andra gör det inte. Men allmänt taget har man det nog klart för sig förutom att bioavfall ibland läggs i icke nedbrytbara soppåsar. Också till kartonginsamlingen förhåller sig folk motiverat, säger servicechef Tuija Klaus på Rosk ́n Roll. Insamlingen av metall fungerar också den på det hela taget bra fastän det händer att också annat än smått metallavfall förirrar sig in i sopkärlet. För A-invånarna har avfallskärlet för glas visat sig mest utmanande.

– Det är avsett enbart för förpackningsglas, men nästan vad som helst kan hittas i glasavfallskärlet. Också här gäller ändå den gamla sanningen att förr eller senare lär sig också en gammal hund att sitta, säger disponent Kristian Tuomala.

A-bolagens fastighetsförvaltning kommer med ett mycket enkelt tips åt alla invånare:

– Sortera allt det, som du säkert kan. Om du är aldrig så osäker vart någonting hör är det säkrast att lägga det i kärlet för blandavfall.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää