Julstämning ur frid och glädje

16/12/2022

För flertalet finländare är julen den käraste av högtider. Pirjo Nurmi växte upp i Gammelgård, en by norr om Borgå centrum och tog från barndomshemmet med sig element, som hör en traditionell finländsk jul till. Förvisso har hon också lärt sig att variera dem. 

– I mitt barndomshem åt man traditionell finländsk julmat och också på mitt julbord är det skinka, svampsallad, rosoll och fisk, som utgör kärnan. Men riktigt lika behöver det inte alltid vara. Jag har som princip att varje jul lämna bort någonting av det gamla traditionella och på försök ersätta det med något nytt. 

Enligt Pirjo finns det närapå oändliga variationsmöjligheter i fråga om lådor och sallader, allt enligt eget tycke och smak, ekonomi och ork. 

– Om man inte orkar göra lådor är det lätt att tillaga rotbitar i gryta. Det ger samma smak och doft. 

Pirjo är nuförtiden pensionär och i synnerhet i år, när allt blir dyrare, lägger hon ännu större vikt än tidigare vid vad det ena och det andra kostar. Hon gjorde till exempel morots- och potatislådor som råfrysta redan tidigt på hösten, då morötterna kostade bara en euro per kilogram och då det fanns potatis av utmärkt kvalitet i affärerna. 

– Jag bor numera ensam och bakar just inte alls till jul. Men då min dotter var liten byggde vi bägge entusiastiskt pepparkakshus. De är också trevliga presenter. 

När man förbereder sig för julen utan brådska syns det också i hemmets jul look. I Pirjos fall betyder det att allt är färdigt redan kring första advent. Juldekorationerna är i huvudsak från 1980-talet och ljusdekorationer finns det vid det här laget också tillräckligt av, nya anskaffningar behövs inte. 

Pirjo är inte lika intresserad av att husera i köket och av att dekorera hemmet som av att känna julfriden sänka sig och glädja andra. 

För en ivrig och skicklig sångerska som Pirjo är julkonserter, julsångsevenemang och julradion viktiga. Julkyrkan och besök på nära och käras gravar i Borgå hör likaså till hennes jul. 

– Visserligen firar jag den här julen hos min dotter och hennes familj till glädje för mommos pojke. 

Pirjo är känd som en fingerfärdig och påhittig hantverksvirtuos, som behärskar också invecklade handarbeten. Såväl julklappar som de gåvor, med vilka hon gläder medmänniskor, gör hon själv. 

Då Pirjo bodde på  Joukahainens väg 3 före flytten till  Ilmarinens väg 2 ställde hon till med bland annat julkortspyssel för husets invånare och fixade ett stort julland till deras beundran. Hon har också ofta skött om stadsdelsrestaurangens juldekorering. 

Och vad önskar hon sig själv i julklapp? 

– Jag köper varje år en jultidning. Från dem får jag nya goda tips. Och i år skaffade jag mig också en biljett till Matchbox konsert i Helsingfors.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Inte längre gästparkering

02/10/2022

Invånarparkeringen ändras nästa år på A-bolagens alla husgårdsplaner. Alla invånarparkeringsplatser blir avgiftsbelagda och de för gästernas kortvariga parkering anvisade platserna försvinner.

A-bolagen kan i alla sina fastigheter med undantag för ett speciellt fastighetsobjekt anvisa parkeringsutrymme för invånarna. Merparten av parkeringsplatserna är parkeringsrutor försedda
med elstolpar, vilka kan hyras. I en del hus finns också takförsedda bilplatser och i en fastighet också garagen. På gårdsplanerna finns ofta en eller flera parkeringsrutor avsedda för gästers kortvariga användning eller gratisplatser utan elstolpar.

Före början av nästa år försvinner alla gratisplatser, också gästplatserna, från A-bolagens husgårdsplaner.

– Alla parkeringsplatser på fastigheternas tomter blir reserverbara och avgiftsbelagda. Det nuvarande systemet har för det mesta fungerat bra, men det finns också hussamfund med många tomma parkeringsrutor när en del av invånarna lever på andras bekostnad och använder gratisplatser. Det här är inte rättvist med tanke på de invånare som samvetsgrant reserverar en bilplats år sig och också betalar för den, motiverar A-bolagens fastighetsdirektör Teppo Riski.

En plats utan elektricitet kostar från och med nästa års början 10 euro i månaden, en plats med elstolpe 17 euro i månaden. På en del håll är prissättningen högre.

Parkeringsområdena på A-bolagensgårdsplaner varierar såväl i storlek som användningsgrad. På de områden, till exempel i Vårberga, där det finns basservice och fungerade kollektivtrafik står det ofta parkeringsrutor tomma. Mera avsides kan det rent av vara köer till bilplatserna. Inte längre gästparkering
A-bolagens hyresgäster kan även reservera två bilplatser åt sig på gårdsplanen, om där finns lediga platser. Man skall dock bereda sig på att förlora den ena av platserna om det uppstår köer till platserna. Det går också att reservera en bilplats även om man inte äger en bil. Parkeringsplatserna på gårdsplanerna är avsedda enbart för trafikdugliga fordon.


A-bolagen går under hösten igenom parkeringsplatserna i alla fastigheter och upprättar noggrannare platskartor och numrering. Från några gårdsplaner kan en eller flera bilrutor försvinna i det sammanhanget, eftersom vissa rutor blockerar räddningsvägen eller också kan de behövas som snöuppsamlingsplatser.

A-bolagen har enligt Teppo Riski i fortsättningen ytterligare utmaningar när det gäller att ordna invånarparkeringen. En av utmaningarna gäller laddningen av elbilar. Än så länge har koncernen inte en enda laddningsplats på sina gårdsplaner.

– Vi väntar på lagen om fastighetsägarnas skyldigheter i fråga om laddningsmöjligheter, men den noggrannare kartläggningen av parkeringsplatserna bäddar också för framtiden till den här delen. En annan av våra nya målsättningar är att i våra kommande nybyggen beakta också parkering och laddningsmöjligheter för andra eldrivna fordon i stil med elcyklar och -skotrar. De här
fordonen är klart ett utmärkt alternativ till bil i tätortsboende.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Nya medlemmar i A-bostäders styrelse 

16/06/2022

Johanna Torvinen och Jaakko Jalonen är nya invånarrepresentanter i A-bostäders styrelse. Vardera har gedigen erfarenhet av att delta i hyreshuskoncernens verksamhet. 

A-bostäders invånarmöte hölls den 19.5. Mötesdeltagarna föreslår i enlighet med invånardemokratilagen invånarrepresentanter till styrelsen. Jaakko Jalonen och Johanna Torvinen utsågs efter att Matleena Jensen och Vesa Hanhinen meddelat att de ville lämna styrelseuppdraget. De nya medlemmarna invaldes i styrelsen på bolagsstämman den 23.5. 

Johanna Torvinen var i sju år ordförande för invånarföreningen och har goda kontakter till A-bostäders invånare. 

– Det är just det jag vill, att på invånarnas vägnar påverka beslutsfattandet i A-bostäder och bolagets utveckling. 

För Johanna är det viktigt att också specifika boendebehov beaktas då A-bostäder gör sina val till exempel i olika byggprojekt. 

– Jag jobbar som personlig assistent och därför ligger till exempel frågor som gäller tillgänglighet och nedsatt rörlighet mig nära. 

Jaakko Jalonen har för sin del följt med och övervakat A-bolagens verksamhet och resultat som tidigare stadsstyrelseordförande och tidigare ordförande för A-bostäders styrelse. 

– Styrelsemedlemskapet är ett lämpligt kall för mig. Nu påverkar jag ur invånarnas synvinkel och som deras representant, säger Jaakko Jalonen. 

A-bostäders styrelse förnyades i oktober efter att stadsfullmäktige fått en ny sammansättning som ett resultat av kommunalvalet i juni. Jarmo Grönman är A-bostäders styrelseordförande och Anders Rosengren viceordförande. De andra styrelsemedlemmarna är Jani Heinänen. Riikka Lintukangas och Ulla Raitimo samt två invånarrepresentanter, vilka efter bolagsstämman i maj nu är de ovannämnda Johanna Torvinen och Jaakko Jalonen.

Lue lisää

Hyresintäkterna användes till underhåll av fastigheterna

08/04/2022

A-bolagens bokslut för år 2021 är klara. För Borgå A-bostäders del var året stabilt. Bostadsuthyrningen, fastighetsförvaltningen och underhållet förverkligades som planerat.

Inga nybyggen påbörjades under år 2021. Ett kompletterings- och tilläggsbygge planeras på Björkbackavägen 8. Omsättningen, det vill säga hyresintäkterna låg i linje med budgeten och utgifterna nästan som budgeterat. A-bolagskoncernens omsättning år 2021 var 18,2 miljoner euro.

Fastighetsunderhållet var med sina kostnader på 10,2 miljoner euro den största utgiftsposten. Fastighetsrepara-tionerna krävde ca en miljon euro mer än budgeterat och steg till 4,4 miljoner euro.

Överskridningen av reparations-budgeten föranleddes också av sådana lägenhetsreparationer, i vilka man mer än vanligt behövde åtgärda fuktskador. När invånare flyttar ut och innan nya flyttar in görs numera alltid fuktmätningar. Fuktskador uppdagades år 2021 mer än tidigare. Utöver de ökade fuktskadereparationerna måste också flera lägenheter än tidigare grundrenoveras, enbart reparationer var inte nog. Antalet stora lägenhetsrenoveringar var ett tiotal fler än vanligt.

A-bostäder har snabbt och med betydande satsningar skridit till åtgärder för att uppnå de miljömål som Borgå stad satt. Därför tog A-bolagen i bruk solkraft-verk snabbare än planerad. Utnyttjandet av solkraft har utöver solpanelanskaff-ningar krävt också andra investeringar. I samband med solkraftverksinstallatio-nerna på Ilmarinens väg 4 och 6 gjordes till exempel takreparationer.

A-bolagskoncernens lån uppgick i slutet på år 2021 till 86,8 miljoner euro. Koncernens soliditet förbättrades något under räkenskapsåret, och var 11,84 %. Tack vare den stabila affärsverksamheten var koncernens likviditet god. För amortering av långfristiga lån användes 5,5 miljoner euro år 2021.

Coronaepidemin hade en fördröjd inverkan på boendet. Invånarnas hyresbetalningsförmåga var oförändrad, men antalet bostadssökande var under år 2021 något mindre än normalt. I studie-hyresbostadshuset Alexanderskronan fanns det tidvis till och med tomma lägenheter. Studiebostäder behövdes inte som normalt när det studerades på distans. På koncernnivå låg utnyttjandet av bostadsuthyrningskapaciteten alltjämt på en utmärkt nivå, 99,21 %.

Borgå A-bostäder strävar efter att minska fastigheternas energiförbruk-ning för att uppnå stadens miljömål. Energisparande reparationer görs årligen, såsom att år 2021 installera vat-tenmätare i bostäder och genom att för-bättra isoleringarna. På Aspdungevägen 33 byttes värmesystemet till på förnybar energi baserad jordvärme. Åtgärderna till trots ökade den uppvärmningsför-knippade energiförbrukningen år 2021 som en följd av att vinterperioden var kallare än vanligt.

A-bostäder fick en ny styrelse i oktober 2021 som en följd av att ett nytt stadsfullmäktige valts efter kommunvalet i juni. Utvecklandet av A-bostäders strategi fortsätter i samarbete med den nya styrelsen. När Borgå stads boendeprogram, som styr A-bostäders verksamhet, blev klart år 2021 är det igen meningsfullt att planera också A-bostäders verksamhet på lång sikt. I programmet visas A-bostäders roll som ett verktyg för stadens utveckling. I A-bostäders strategi ligger fokus på utveckling och upprätthållande av bolagets fastighetsbestånd.

A-bostäders årsredogörelse inklusive bokslutsuppgifter distribueras i maj åt A-bolagens invånare och samarbets-partner. ▫

Lue lisää

Bra knep för att hålla hemmet i skick

16/12/2021

Om det läcker ut vatten på golvet i köket kallar säkert var och en av oss omedelbart på hjälp. Men vad göra åt ett avlopp, som drar dåligt, en dragkänsla eller ett porlande ljud i ett värmebatteri?

I avloppsröret under diskhoar och handtvättlavoarer finns ett vattenlås, i vilket det lätt samlas till exempel matrester eller hår. Ifall avloppet är helt tilltäppt måste vattenlåset tas loss och rengöras. Om man inte är helt säker på att man klarar av det själv kan man be om professionell hjälp av servicepersonalen.

Är avloppet inte helt igensatt, utan bara drar dåligt, kan problemet lösas med kemiska medel, som öppnar blockeringar. Proppupplösande medel i vätskeform finns att köpa, men man kan också försöka med en egen blandning av matsoda (natriumbikarbonat) och ättika. Tappa först varmt vatten i avloppet och häll sedan dit ungefär en deciliter matsoda och efter det några deciliter starkspritättika. Vänta tio minuter. Bli inte förvånad om det hörs ett bubblande ljud. Tappa ännu avslutningsvis varmt vatten i avloppet.

Om golvbrunnen i badrummet drar dåligt beror det vanligen på att brunns-gallret inte rengjorts. Det bör man göra regelbundet. Samtidigt lönar det sig att rengöra också själva avloppet. Var försiktig så att du inte utöver gallret tar loss någon annan del av golvbrunnen.

Om det känns som om luften skulle stå stilla i bostaden skall man kontrollera ventilationsventilerna. Det lönar sig att årligen putsa frånlufts- och tilluftsventilernas kåpor eller galler.

I synnerhet i köket samlar ventil-kåporna inte bara damm utan också fett. När man torkar av dem lönar det sig att använda något avfettande tvättmedel. Vrid inte på den runda delen i mitten på ventilen för det rör till ventilationsinställningarna.

Det är också skäl att regelbundet tvätta spisfläktens galler. Det går lätt och behändigt i diskmaskinen.

Bakom kylskåpet samlas det damm, som till och med kan orsaka brand. Dammsug minst en gång i året.

Dagens fönsterkarmar har tillufts-ventiler, med vilka man kan justera luftflödet i enlighet med årstiden. Tilläggsisolering i fönstren behövs knap-past. Om du ändå känner drag, fönstret inte sitter i karmen som det skall eller tätningslisterna är trasiga, kalla då på en fastighetsskötare.

Vattenburna värmebatterier har en termostat, med vilken man kan justera varmvattenflödet. Om plastvredet går sönder kommer en fastighetsskötare med ett nytt och monterar det. Det lönar sig att då och då ställa termostaten i olika lägen, på så sätt fastnar den inte.

Om det hörs porlande ljud frånvärmebatterietkan orsaken vara luft i rörledningarna. Det hör fastighetssköt-selpersonalen till att vid behov lufta värmebatteriet, men förvisso kan en duktig och ansvarsfull invånare också försöka göra det själv.

Lue lisää

Gården i ny skepnad

01/10/2021

Gården tillhörande fastigheten Joukahainenvägen 11 i Vårberga renoverades i somras. I sin nya skepnad är den nu ett mångsidigt lek- och vistelseområde, som fått tack av både större och mindre användare.

A-bolagen har nästan varje år utöver de normala underhållsarbetena gjort större gårdsreparationer på sina fastigheter. I år var turen kommen till fastigheten Joukahainenvägen 11 från år 1990.

Barnens vid det här laget redan mycket slitna lekredskap fick ge plats för nya gårdslekredskap, som erbjuder mångsidiga utmaningar. Det nya trygga lekområdet, som även krävde mark-schaktningsarbeten, inhägnades med planteringsbassänger. Dessutom anlades en ny grill- och vistelseplats för invånare i alla åldrar samtidigt som tork- och vädringsställena flyttades annorstädes på området.

– Mommos gård är bäst, samman-fattar sexåriga Luna Koskinen.

Den käcka grundskoleeleven har besökt mormor Mariella på Joukahainenvägen 11 regelbundet ända sedan hon var liten, ofta trivs hon hela veckoslutet. Med åren har både det egna husets gård och närmiljön, i synnerhet Väinöläparken precis intill fastigheten, blivit ytterst kära platser för flickan. Att hon trivts så bra beror också på att det bor barn i samma ålder i huset, av vilka en del blivit hennes hjärtevänner.

Luna och hennes kompisar har hunnit testa alla nya lekredskap på gården.

– En del är verkligt lätta, men ändå skojiga. Andra igen är ganska svåra, men också de är skojiga när man kan prova olika vägar. Alla kan jag inte ännu. Hämppisgungan (på vuxenspråk bogunga) är emellertid bäst. I den får man hög fart och man kan gunga rakt eller snett. Jag tycker om att gunga snett.

– Och så finns det ju också någonting för riktigt små barn. Här är både stora och små barn och vi större ser upp för de små och skyddar dem.Också vuxna kommer med positiv feedback om gårdsområdet.

– Jag vande mig den här sommaren vid att dricka eftermiddagskaffet på gården. Och eftersom sommaren var mycket varm och kvällsmaten åts senare än vanligt i många familjer var det ofta både barn och vuxna på gården också sent på kvällen, berättar Lunas mommo Mariella Koskinen.

Invånarna har redan hunnit komma med nya idéer för gården. Eftersom ett av husen i grannfastigheten är mycket nära grill- och vistelseplatsen har invånarna föreslagit för A bolagen att ett litet stängsel eller en liten skiljevägg skulle byggas mellan tomterna på det stället. På det sättet skulle de som vistas på gården inte störa sina grannars balkongfred.

Man väntar också med iver på nästa sommar. A-bolagen sköter om de fleråriga planteringarna i planterings bassängerna, men man har kommit överens om att invånarna kompletterar planteringarna med ettåriga växter efter eget tycke och smak.

Gårdsrenoveringen kostade ca 40 000 euro. En renovering av samma typ planeras också för nästa år – var, det funderar man på som bäst.

Lue lisää

Ett hyreshem skräddarsys

17/06/2021

En hyresgästs reparationsmöjligheter är annorlunda än en ägares rätt att skräddarsy sitt hem efter tycke och smak. Det finns ändå en hel del, som också en hyresgäst kan göra för att få hemmet att fungera.

A-bolagen har 2 312 bostäder i Borgå. I drygt 300 av dem byts hyresgästen varje år. Koncernen granskar och reparerar vid behov bostäderna vid hyresgästbyte.

Det överraskar en del, som flyttar in i A-bolagens bostäder, att så pass vanliga åtgärder som tapetsering och målning är förbjudna för hyresgäster. På det sättet försäkrar sig koncernen om att det inte behöver läggas ner mycket tid och pengar på reparationer efter misslyckade åtgärder. Det är den bortflyttade hyresgästen som står för kostnaderna när en bostad återställs i sitt tidigare skick.

Ett likadant förbud gäller också elarbeten i A-bolagens bostäder. Det är till exempel inte tillåtet att flytta ett vägguttag eller att installera ett nytt uttag.

A-bolagens hyresgäster får emellertid göra sådant, som hör till normalt boende, såsom att borra hål i väggar för tavlor eller vägghyllor. Mycket kan fixas för småpengar.

Väggar och tak

Om det finns endast en gardinskena i bostaden och du behöver en till, skaffa då en sådan och fäst den snyggt som par till den befintliga.

Rull- och spjälgardiner får monteras på lägenhetssidan. Om du vill montera eller låta montera en gardin mellan fönsterrutorna, förhandla då först med A-bolagens fastighetsförvaltning. Gardinen blir kvar då hyresgästen flyttar bort.

Lätta tavlor hålls på plats med tavelkrokar. Stark tejp kan vara ett alternativ. En bra idé är också att utnyttja upphängningsskenor för tavlor.

Kök och badrum

Finns det plats för ett skåp i köket eller badrummet? Fristående möbler får skaffas enligt behov.

Borra med eftertanke i kök och badrum. Det går rör och ledningar i väggarna. Rådfråga A-bolagen.

I kakel får man inte borra eftersom hålen inte kan repareras vattentätt. Kakelklistermärken får användas, men de och allt lim skall avlägsnas före bortflyttning.

Anskaffning av en eventuell diskmaskin hör invånaren till. Om du inte behöver en sådan kan du utnyttja den för diskmaskin avsedda öppningen i köket för till exempel ett hyllskåp på hjul. Om du skaffar en bordsskiva till hyllskåpet får du också mera avställningsyta.

Om det inte finns plats för en diskmaskin kan du undersöka bordsmodellmöjligheterna. Kom ändå ihåg att man inte får borra hål för rör och ledningar i rosteryta.

Lue lisää

Njut av balkongen och gården

Viveca Öhbergs balkong fungerar som förodlingsplats för sommarblommorna ute på stugplatsen och som blomsteroas i hemmet i flervåningshuset.

I maj är pelargonerna, bloddroppen och tomatplantorna de första som förbereder sig för blomning, men mitt på sommaren är den inglasade balkongen som ett växthus, där Viveca Öhberg bara just och just ryms in för att vattna alla blommor.

– Då kan jag sitta i vardagsrummet och genom fönstren njuta av blomsterprakten på balkongen, berättar hon.

Då sommaren framskrider och plantorna växer allt fortare flyttar Viveca tomatplantorna i ämbar intill den varma väggen på balkongen. Där växer de garnstödda upp mot balkongtaket. Utrymmet tar inte slut då Viveca tar med sig en del av balkongväxterna ut till landet för de varmaste sommarveckorna.

– Jag vet redan exakt var jag skall placera de växter jag drivit upp från frön. Krassen får breda ut sig framför gårdsbyggnadens röda stockvägg. Sallat och örter passar också bra att ta med sig i burkar ut till holmen.

Viveca är ett utmärkt exempel på att man också som våningshusbosatt kan ha mångsidig trädgårds- och växtskötsel som hobby. Viveca hör till Borgå trädgårdsförening och gör tillsammans med föreningens andra medlemmar exkursioner till trädgårdar och gårdar. Hon deltar också i skötseln av de 40 olika rossorterna framför Borgå sjukhus.

Vid ingången till huset där hon själv bor placerar Viveca för sommaren en krukros och gör till julen tomtar av barrträdsris som hälsar välkommen. En önskan har hon kanske ännu, nämligen att få lära barnbarnen identifiera växter eller att utnyttja vildörter.

Planteringar på gårdsområdet

I A-bolagens hus sköter invånaren om gårdsområdet som hör till den egna bostaden. I husets förråd finns bland annat gräsklippare och saxar för skötsel av gräsmattan respektive beskärning av träd.

Invånarna kan anlägga planteringar på sitt gårdsområde, dock inte plantera buskar eller träd, som kräver kraftfullare skötselåtgärder än gårdsblommor. Då det sker invånarbyte i lägenheten kan stora växter förorsaka oklarheter om vems sak det är att sköta dem.

Om det finns en häck kring den egna gårdsandelen ska invånaren själv klippa och sköta den.

På den egna gårdsandelen får invånaren placera lätt flytt- och nermonterbara möbler, paviljonger, växtstöd och trädgårdsprydnader. Fasta konstruktioner såsom pergolor är inte tillåtna.

På balkongen får invånaren fritt anlägga en så kallad krukträdgård. Det lönar sig att använda olika slags växthyllor och lådor, som kan fästas i balkongräcket. Det är också tillåtet att hänga upp amplar.

Om man placerar trätrallar eller mattor på balkonggolvet bör man se till att golvet kan torka och att vatten kan rinna bort på normalt avsett sätt.

På ett gemensamt gårdsområde får man inte sätta upp trampoliner eller uppföra andra stora konstruktioner. Om det vid användningen av en trampolin skulle ske en olycka är försäkringsskyddet oklart i och med att hoppanordningen finns på ett gårdsområde tillhörigt ett av A-bolagens hus, men där det satts upp av en invånare.

Lue lisää

Katter, hund och akvariefiskar

08/04/2021

Anastasia är en djurälskande A-invånare. I sitt hem har hon tre abessinier katter, en chihuahua-hund och ett 300 liters akvarium. Hemmet är inrett med tanke på djurens behov.

– Djur har alltid varit viktiga för mig. Det har också funnits hamstrar och råttor i mitt hem. I synnerhet nu är djuren viktiga då barnen inte längre bor hemma. Efter sonens död har djur och deras skötsel gett mig meningsfull sysselsättning i livet.

Tamburen domineras av katternas klätterträd, där i synnerhet tre kattungar trivs. I köket lägger ett imponerande akvarium med fiskar beslag på en stor del av utrymmet. När Anastasia kopplar av på sin säng söker sig katterna intill henne.

– Jag har bott här i 12 år. När vi flyttade hit förnyades golvbeläggningen och som tur var lades plastmatta, som lämpar sig för djur och inte är känslig för fukt.

På balkongen har Anastasia spänt upp nät så att katterna därifrån tryggt kan följa med vad som händer utomhus. En gång har visserligen hä en av katterna lyckats rymma.

– Den blev skrämd när den kom ut, och försvann. Också grannarna deltog i letandet efter den, och lyckligtvis hittade vi den, under motorplåten på grannens bil.

De tre 12 veckor gamla kattungarna får snart sällskap då en av Anastasias honkatter väntar tillökning. Uppfödning av katter är en av Anastasias djurhobbyn och det tar lätt en halv dag för henne att sköta och utfodra sällskapsdjuren. Dessutom skall försäljningen av kattungarna förberedas, vilket också det kräver sitt av Anastasia.

Chihuahua-hunden Lada, som Anastasia har vid sin sida är ”mostern” som omhuldar ungarna. Lada vaktar att allt är som det skall med dem.

– Så lever vi och tillsammans sover vi i sovrummet. Vi vill vara nära varandra. 

För att vardagen med djur skall löpa smidigt i A-bolagens hus är det bra om hyresgästen tänker på följande saker: 

  • Djur är välkomna i A-bolagens alla bostäder med undantag för i det så kallade allergivänliga husobjektet Sibeliusbulevarden 11–13. 
  • Det är på hyresgästens ansvar att se till att sällskapsdjur inte lämnar bettmärken på lister, slitage på golvmaterialen eller bestående luktproblem, de betraktas inte som normalt bostadsslitage. 
  • Då man rör sig på gården och i trapphusen med djur skall de hållas kopplade. Då överraskas eller skräms inte husets andra invånare av djuret. 
  • Eventuell hundavföring skall städas bort från gårdsområdet, på det sättet hålls det trivsamt för alla. 
  • Sällskapsdjur skall skötas i den egna bostaden eller ute, på gårdsområdet. Också grannarna uppskattar då det inte skräpar hårtofsar eller djurleksaker i husets allmänna utrymmen. 
  • Även långhåriga stora djurkompisar skall tvättas i den egna bostadens badrum, sällskapsdjur kan inte tas med i invånarbastun av till exempel allergiskäl. 
  • Om du riggar upp något på balkongen för sällskapsdjur, såsom nät, är det skäl att rådfråga disponenten om fästanordningar. 
  • Om en hund skäller eller ylar när den lämnas ensam i bostaden kan dess ångest lindras med träning. Socialisering av hunden och stärkning av dess självförtroende hjälper den att klara sig ensam. Hemmet kan ordnas så att hunden inte upplever något hotande där. Den kan också vilja ha leksaker som stimulans i ensamheten. Rastning av hunden och lek innan den lämnas ensam hemma hjälper den att lugna sig. Ibland hjälper ett annat sällskapsdjur som kompis hunden att klara sig hemma.  

Källa: koirulit.fi

Text: Inka Akkanen

Lue lisää

Invånarna allt nöjdare

A-bolagen kartlägger årligen invånarnas uppfattningar om sitt boende och frågar dem hur nöjda de är med A-bolagens tjänster. Vinterns enkät visar att invånarna är allt nöjdare med husens fasader och avfallshanteringen samt med A-bolagens information.

A-bolagen har allt sedan år 2011 årligen genomfört en invånarnöjdhetsenkät, vars stomme hela tiden varit den samma. Den nyaste enkäten genomfördes i november 2020. Frågeformuläret skickades till A-bolagens alla 2 165 bostäder och 602 formulär returnerades ifyllda. Svarsprocenten var med andra ord 28.

Enkäten har fem nivåer, där nummer ett betyder svag och fem utomordentlig. A-bolagen har tidigare avrundat fått medelhelhetsbetyget fyra av sina hyresgäster, det vill säga vitsordet bra. Enligt den nyaste enkäten har nöjdheten ytterligare ökat. Då svarsmedeltalet för samtliga frågor år 2019 var 3,53 hade det nu stigit till 3,70.

A-bolagen bad sina hyresgäster bedöma såväl bostaden som huset de bor i.

Bostaden fick i genomsnitt helhetsbetyget 3,6, vilket är något bättre än föregående år. Svaren varierade beroende på om man bodde i aravabolaget Borgå A-bostäders lägenheter, i A-Lukaalis icke subventionerade lägenheter eller i de lägenheter, som tidigare ägdes av Borgå stad och som sedan fyra år tillbaka bildar bolaget Borgå Hyresbostäder. Bostäderna i A-Lukaalis hus fick de högsta betygen, medan de mest kritiska invånarna fanns i Borgå Hyresbostäders lägenheter.

Helhetsbetyget för husen var något högre, 3,8. Svaren visar att man är nöjdare än tidigare med till exempel husen på Pepotvägen 2 och Sältingsvägen 7 i Gammelbacka, där A-bolagen nyligen gjort fasadreparationer.

Hyresgästernas uppskattning av bostäderna och husen överraskar inte A-bolagens uthyrningsassistent Reima Tarkkonen, som bland annat har till uppgift att visa bostäder för uthyrning.

– Hela nio av tio, åt vilka jag visar lägenheter, är positivt överraskade.

I tidningsartiklar beskrivs dagens hyresgäster ofta som krävande. Tarkkonen, som verkat många år i fastighetsförmedlingsbranschen, har en annan uppfattning.

– Det viktigaste är att köket är funktionellt och att sanitetsutrymmena är rena och snygga och i skick. I A-bolagen ses bostäderna över vid hyresgästbyte och t.ex. väggarna målas.

I A-bolagens bostäder ingår tillgång till internet i hyran, vilket uppskattas. Också tvättstugorna och bastuavdelningarna i husen upplevs som ett stort plus.

– A-bolagen uppbär inte en garantihyra i början på hyresförhållandet utan endast en liten hyresgaranti. Det är i synnerhet för många unga avgörande vid valet av bostad.

Hyresgästerna ombads också bedöma kundbetjäningen, disponentverksamheten, servicen, städningen och informationen. Kundbetjäningen och informationen fick de högsta betygen, vardera 4,0. Invånarna var nöjdare än tidigare med avfallshanteringen. De största orsakerna till det är de förnyade avfallskärlen och de förbättrade återvinningsmöjligheterna.

Även alla övriga tjänster fick bättre bedömningsmedeltal än året innan. Kast förekom visserligen från objekt till objekt till exempel i fråga om fastighetsunderhåll och städning. A-bolagen går i detalj igenom svaren för att ytterligare kunna förbättra tjänsterna och garantera en enhetlig kvalitet.

Text: Kaisa Viitanen

Lue lisää