17.06.2021

Ett hyreshem skräddarsys

En hyresgästs reparationsmöjligheter är annorlunda än en ägares rätt att skräddarsy sitt hem efter tycke och smak. Det finns ändå en hel del, som också en hyresgäst kan göra för att få hemmet att fungera.

A-bolagen har 2 312 bostäder i Borgå. I drygt 300 av dem byts hyresgästen varje år. Koncernen granskar och reparerar vid behov bostäderna vid hyresgästbyte.

Det överraskar en del, som flyttar in i A-bolagens bostäder, att så pass vanliga åtgärder som tapetsering och målning är förbjudna för hyresgäster. På det sättet försäkrar sig koncernen om att det inte behöver läggas ner mycket tid och pengar på reparationer efter misslyckade åtgärder. Det är den bortflyttade hyresgästen som står för kostnaderna när en bostad återställs i sitt tidigare skick.

Ett likadant förbud gäller också elarbeten i A-bolagens bostäder. Det är till exempel inte tillåtet att flytta ett vägguttag eller att installera ett nytt uttag.

A-bolagens hyresgäster får emellertid göra sådant, som hör till normalt boende, såsom att borra hål i väggar för tavlor eller vägghyllor. Mycket kan fixas för småpengar.

Väggar och tak

Om det finns endast en gardinskena i bostaden och du behöver en till, skaffa då en sådan och fäst den snyggt som par till den befintliga.

Rull- och spjälgardiner får monteras på lägenhetssidan. Om du vill montera eller låta montera en gardin mellan fönsterrutorna, förhandla då först med A-bolagens fastighetsförvaltning. Gardinen blir kvar då hyresgästen flyttar bort.

Lätta tavlor hålls på plats med tavelkrokar. Stark tejp kan vara ett alternativ. En bra idé är också att utnyttja upphängningsskenor för tavlor.

Kök och badrum

Finns det plats för ett skåp i köket eller badrummet? Fristående möbler får skaffas enligt behov.

Borra med eftertanke i kök och badrum. Det går rör och ledningar i väggarna. Rådfråga A-bolagen.

I kakel får man inte borra eftersom hålen inte kan repareras vattentätt. Kakelklistermärken får användas, men de och allt lim skall avlägsnas före bortflyttning.

Anskaffning av en eventuell diskmaskin hör invånaren till. Om du inte behöver en sådan kan du utnyttja den för diskmaskin avsedda öppningen i köket för till exempel ett hyllskåp på hjul. Om du skaffar en bordsskiva till hyllskåpet får du också mera avställningsyta.

Om det inte finns plats för en diskmaskin kan du undersöka bordsmodellmöjligheterna. Kom ändå ihåg att man inte får borra hål för rör och ledningar i rosteryta.