Vuokrakodin remontointimahdollisuudet ovat erilaiset kuin asunnon omistajan oikeudet tuunata kotia. Vuokralaisella on kuitenkin mahdollisuus moniin pikkutoimiin, joilla kodista saa omannäköisen.
A-yhtiöillä on 2 312 asuntoa Porvoossa, ja lisää on suunnitteilla. Joka vuosi reilussa 300 asunnossa vaihtuu vuokralainen. A-yhtiöt tarkistaa aina ja tarvittaessa remontoi asunnot vuokralaisen vaihtuessa.
Joitakin A-yhtiöihin muuttavia yllättää, että monien pikkuremonteiksi kokemat työt, esimerkiksi tapetointi tai seinien maalaus, ovat vuokralaisilta kiellettyjä.
– A-yhtiöissä vuokralainen voi tehdä asunnossaan kaikkia normaaliin asumiseen liittyviä pikkutöitä. Esimerkiksi porata reikiä seiniin tauluja tai vaikkapa seinähyllykköä varten. Remontoinnit, jotka vaativat asunnon korjausta ennen kuin seuraava voi muuttaa sisään, ovat kiellettyjä, sanoo kiinteistöpäällikkö Rami Niemi.
Jos A-yhtiöt joutuu pahasti pieleen menneen maalauksen jälkeen korjaamaan tai uusimaan kaikki huoneen pinnat, on sekä työmäärä että lasku mittava. Vaikka perheen pikkuprinsessa haluaisi ovia ja ikkunanpieliä myöten pinkin huoneen, seuraavaksi asuntoon muuttava ei ehkä viihdy yhtä hempeissä tunnelmissa.
– Näitä tapauksia, joissa asukas saa myös korvausvaatimuksen asunnon muutostöistä, tulee eteen suhteellisen vähän. Asukkaiden joukossa on toki hyviäkin remontoijia. Jotta emme joudu arvioimaan erilaisia toteutuksia, olemme A-yhtiöissä tehneet säännöstä saman kaikille.
Yhtä ehdoton kielto koskee kaikkia sähkötöitä. Vuokralainen ei voi esimerkiksi siirtää pistorasian paikkaa tai asentaa uusia pistorasioita.
A-yhtiöiden asukkaalle on kuitenkin paljon mahdollisuuksia tuunata asuntoaan toimivammaksi, vieläpä pikkurahalla.
Vinkit kodin tuunaukseen
Parveke ja terassi
Parvekkeen tai terassin seiniin ja kattoon voi porata pieniä reikiä esimerkiksi kukka-amppeleille, kevytrakenteisille säleiköille tai auringonpaahdetta hillitseville verhoille.
Lattian peitoksi voi laittaa laatoituksen hyödyntäen esim. puuta tai muovimateriaaleja. Laatoituksen tulee kuitenkin olla irtonainen ja asukkaan on poistettava se muuttaessaan.
Irrallisia kukka- tai kasvulaatikoita voi sijoittaa parvekkeen/terassin sisäpuolelle, mutta ei koskaan esimerkiksi parvekkeen kaiteen ulkopuolelle. Jos olet innokas parvekeviljelijä, mieti istutustesi painoa.
Huoneiston seinät ja katot
Jos asuntosi ikkunoissa on vain yksi verhokisko ja tarvitset johonkin huoneeseen toisen, hanki sellainen rautakaupasta ja kiinnitä se nätisti toisen pariksi.
Rulla- ja säleverhoja voi aina asentaa huoneiston puolelle. Jos haluat asentaa tai asennuttaa verhon ikkunoidesi väliin, siitä on neuvoteltava A-yhtiöiden isännöinnin kanssa. Näin asennettu verho jää huoneistoon asukkaan muuttaessa pois.
Kevyemmät taulut pysyvät kiinni poranreikää pienemmän jäljen jättävillä taulukoukuilla. Myynnissä on myös erittäin pitäviä kiinnitysteippejä. Paljon tauluja
omistava ja vaihtelunhaluinen voi hyödyntää rautakaupoissa ja sisustusliikkeissä myytäviä taulujen ripustuskiskoja.
Keittiö ja kylpyhuone
Moni perheellinen kaipaa keittiöön ja kylpyhuoneeseen lisää säilytys- ja/tai laskutilaa. Irtokalusteita saa toki aina hankkia mielensä ja tarpeensa mukaan.
Poraa keittiössä ja kylpyhuoneessa aina harkiten, sillä seinissä kulkee putkia ja johtoja. Kysy vähänkään epäröidessäsi neuvoa A-yhtiöistä.
Kaakeleihin ei saa porata. Voit käyttää halutessasi koristeena kaakelitarroja, kunhan muistat, että ne tulee irrottaa ennen poismuuttoa ja kaikki liima poistaa.
Valtaosassa A-yhtiöiden asuntoja on varaus astianpesukoneelle. Koneen hankinta kuuluu asukkaalle. Jos et tarvitse tiskikonetta, voit hyödyntää tilan esim. hankkimalla pyörillä kulkevan irrallisen hyllykön. Näin saat lisää säilytystilaa. Jos hankit hyllykön päälle pöytätason, saat lisää laskutilaakin.
Jos asunnossa ei ole paikkaa tiskikoneelle, tutki pöytämallien sopivuutta tarpeisiisi. Muista kuitenkin, että putkia ja johtoja varten et voi porata reikää tiskipöydän rosteripintaan.