08.04.2021

Katter, hund och akvariefiskar

Anastasia är en djurälskande A-invånare. I sitt hem har hon tre abessinier katter, en chihuahua-hund och ett 300 liters akvarium. Hemmet är inrett med tanke på djurens behov.

– Djur har alltid varit viktiga för mig. Det har också funnits hamstrar och råttor i mitt hem. I synnerhet nu är djuren viktiga då barnen inte längre bor hemma. Efter sonens död har djur och deras skötsel gett mig meningsfull sysselsättning i livet.

Tamburen domineras av katternas klätterträd, där i synnerhet tre kattungar trivs. I köket lägger ett imponerande akvarium med fiskar beslag på en stor del av utrymmet. När Anastasia kopplar av på sin säng söker sig katterna intill henne.

– Jag har bott här i 12 år. När vi flyttade hit förnyades golvbeläggningen och som tur var lades plastmatta, som lämpar sig för djur och inte är känslig för fukt.

På balkongen har Anastasia spänt upp nät så att katterna därifrån tryggt kan följa med vad som händer utomhus. En gång har visserligen hä en av katterna lyckats rymma.

– Den blev skrämd när den kom ut, och försvann. Också grannarna deltog i letandet efter den, och lyckligtvis hittade vi den, under motorplåten på grannens bil.

De tre 12 veckor gamla kattungarna får snart sällskap då en av Anastasias honkatter väntar tillökning. Uppfödning av katter är en av Anastasias djurhobbyn och det tar lätt en halv dag för henne att sköta och utfodra sällskapsdjuren. Dessutom skall försäljningen av kattungarna förberedas, vilket också det kräver sitt av Anastasia.

Chihuahua-hunden Lada, som Anastasia har vid sin sida är ”mostern” som omhuldar ungarna. Lada vaktar att allt är som det skall med dem.

– Så lever vi och tillsammans sover vi i sovrummet. Vi vill vara nära varandra. 

För att vardagen med djur skall löpa smidigt i A-bolagens hus är det bra om hyresgästen tänker på följande saker: 

  • Djur är välkomna i A-bolagens alla bostäder med undantag för i det så kallade allergivänliga husobjektet Sibeliusbulevarden 11–13. 
  • Det är på hyresgästens ansvar att se till att sällskapsdjur inte lämnar bettmärken på lister, slitage på golvmaterialen eller bestående luktproblem, de betraktas inte som normalt bostadsslitage. 
  • Då man rör sig på gården och i trapphusen med djur skall de hållas kopplade. Då överraskas eller skräms inte husets andra invånare av djuret. 
  • Eventuell hundavföring skall städas bort från gårdsområdet, på det sättet hålls det trivsamt för alla. 
  • Sällskapsdjur skall skötas i den egna bostaden eller ute, på gårdsområdet. Också grannarna uppskattar då det inte skräpar hårtofsar eller djurleksaker i husets allmänna utrymmen. 
  • Även långhåriga stora djurkompisar skall tvättas i den egna bostadens badrum, sällskapsdjur kan inte tas med i invånarbastun av till exempel allergiskäl. 
  • Om du riggar upp något på balkongen för sällskapsdjur, såsom nät, är det skäl att rådfråga disponenten om fästanordningar. 
  • Om en hund skäller eller ylar när den lämnas ensam i bostaden kan dess ångest lindras med träning. Socialisering av hunden och stärkning av dess självförtroende hjälper den att klara sig ensam. Hemmet kan ordnas så att hunden inte upplever något hotande där. Den kan också vilja ha leksaker som stimulans i ensamheten. Rastning av hunden och lek innan den lämnas ensam hemma hjälper den att lugna sig. Ibland hjälper ett annat sällskapsdjur som kompis hunden att klara sig hemma.  

Källa: koirulit.fi

Text: Inka Akkanen