08.04.2021

Lemmikit kodeissa

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita asumaan A-yhtiöiden taloissa. Myös eläimiä koskee vuokra-asumisen pelisäännöt. Kun omistaja huomioi eläimen pidossa vielä naapurit, karvakavereista voi tulla myös naapurien ystäviä.

Anastasia Lindholm on eläinrakas A-yhtiöiden asukas. Hänellä on kodissaan kolme abessinialaiskissaa, yksi chihuahua-koira ja 300 litran akvaario. Koti on sisustettu eläinten tarpeet huomioiden.

— Eläimet ovat olleet minulle tärkeitä aina. Kodissani on ollut myös hamstereita ja rottia. Eläinten hoito on tärkeää etenkin nyt, kun lapset eivät asu enää kotona. Poikani kuoleman jälkeen eläinten hoito on antanut elämässä merkityksellistä tekemistä, Anastasia sanoo.

Eteistä hallitsee kissojen kiipeilypuu, jossa etenkin kolme pentukissaa viihtyy. Keittiöstä ison pinta-alan valtaa näyttävä akvaario kaloineen. Kun Anastasia pötköttelee sängyllään, kissat hakeutuvat kainaloon.

— Olen asunut tässä asunnossa 12 vuotta. Kun muutimme tähän, lattiat vaihdettiin, ja onnekseni saimme muovimaton, joka sopii eläimille eikä ole herkkä kosteudelle.

Parvekkeelle Anastasia on virittänyt verkot niin, että kissat voivat turvallisesti seurata ulkoelämää parvekkeelta kurkkien. Kerran yksi kissoista on tosin päässyt karkaamaan.

— Se pelästyi ulos jouduttuaan ja katosi. Naapuritkin osallistuvat kissan etsintään. Onneksi se löytyi naapurin auton konepellin alta.

Kolmen 12-viikkoisen pennun lisäksi yksi Anastasian naaraskissoista saa pian pentuja. Pentujen kasvatus on osa Anastasian eläinharrastusta. Lemmikkien hoitoon ja ruokkimiseen hujahtaa helposti puoli päivää. Lisäksi on pentujen myynnin valmisteluun liittyviä askareita.

Anastasian rinnalla chihuahua Lada on pentuja hoivaava ”täti”. Se vahtii, että pennuilla on kaikki hyvin.

— Näin me eletään ja yhdessä makuuhuoneessa nukutaan. Haluamme olla lähekkäin, Anastasia sanoo.

Merja Väisänen on asunut yhdessä yorkshirenterrieri Rasmuksen kanssa A-yhtiöiden talossa Pappilanmäellä vuoden verran. Merja ottaa pienikokoisen koiransa mukaan lähes joka paikkaan minne meneekin. Koira on ollut toisinaan mukana myös Merjan töissä.

Silloin kun Rasmus jää kotiin, Merjalla on hoitoapuna naapuri. Hän on mahdollisuudesta kiitollinen.

— Hoitoidea on tullut naapurin omasta aloitteesta. Ja Rasmus jää hoitoon oikein mielellään. Mikä voisikaan olla tämän sujuvampi järjestely?

Rasmus pärjää tarpeen tullen kyllä yksin omassakin kodissa. Merja on pitkäjänteisesti kouluttanut terrierinsä yksinoloon, eikä se hauku perään.

— Jätin Rasmuksen aluksi yksin vain lyhyiksi ajoiksi totuttelemaan yksinoloa. Kun lähden kotoa, rajaan ovilla tiloja niin, että koira pääsee vain eteiseen ja makuuhuoneeseen. Silloinkin turvana on oma peti, Merja sanoo.

— Mutta toki Rasmus haukkuukin, varsinkin silloin kun se innostuu ja kuulee, että olen tulossa kotiin ja lähestyn ulko-ovea.

Jotta arki eläimen kanssa on sujuvaa A-yhtiöiden taloissa, on vuokralaisen hyvä huomioida: 

  • Eläimet ovat tervetulleita kaikkiin A-yhtiöiden asuntoihin lukuunottamatta ns. allergiaystävällistä talokohdetta Sibeliuksenbulevardi 11–13:ssa. 
  • Vuokralaisen vastuulla on huolehtia, että lemmikki ei aiheuta asunnossa puremajälkiä listoihin, kulumaa lattiamateriaaleihin tai pysyviä hajuhaittoja. Näitä ei katsota tavanomaiseksi asunnon kulumiseksi. 
  • Pihalla ja rappukäytävällä liikkuessasi pidä eläin kytkettynä. Näin eläin ei yllätä ja pelästytä muita talon asukkaita. 
  • Korjaa mahdolliset eläimen jätökset talon piha-alueelta. Näin piha säilyy viihtyisänä kaikille. 
  • Hoida lemmikkiäsi asunnossasi tai piha-alueella. Naapuritkin tykkäävät, kun talon yhteisistä tiloista ei löydy karvatupsuja tai lemmikin leluja. 
  • Isokin karvakaveri pestään oman asunnon kylpyhuoneessa. Lemmikkejä ei voi ottaa asukassaunaan esimerkiksi allergiasyistä. 
  • Jos teet parvekkeellesi rakennelmia, kuten verkkoja, lemmikkiä varten, kannattaa niiden kiinnityksistä kysyä neuvoa isännöitsijältä. 
  • Jos koira haukkuu tai ulvoo yksin jäädessään, voi eroahdistusta helpottaa kouluttamisella. Koiran sosiaalistaminen ja itseluottamuksen vahvistaminen auttavat pärjäämään yksin. Kotia voi järjestää niin, että koira ei näe siellä mitään uhkaavaa. Eläin voi myös kaivata leluja tuomaan virikkeitä yksinoloon. Pitkä lenkki ja leikki ennen kotiin jäämistä auttaa koiraa rauhoittumaan. Joskus toinen lemmikki kaveriksi auttaa pärjäämään kotona. 

Listan lähde: koirulit.fi 

Teksti: Inka Akkanen