16.12.2022

Julstämning ur frid och glädje

För flertalet finländare är julen den käraste av högtider. Pirjo Nurmi växte upp i Gammelgård, en by norr om Borgå centrum och tog från barndomshemmet med sig element, som hör en traditionell finländsk jul till. Förvisso har hon också lärt sig att variera dem. 

– I mitt barndomshem åt man traditionell finländsk julmat och också på mitt julbord är det skinka, svampsallad, rosoll och fisk, som utgör kärnan. Men riktigt lika behöver det inte alltid vara. Jag har som princip att varje jul lämna bort någonting av det gamla traditionella och på försök ersätta det med något nytt. 

Enligt Pirjo finns det närapå oändliga variationsmöjligheter i fråga om lådor och sallader, allt enligt eget tycke och smak, ekonomi och ork. 

– Om man inte orkar göra lådor är det lätt att tillaga rotbitar i gryta. Det ger samma smak och doft. 

Pirjo är nuförtiden pensionär och i synnerhet i år, när allt blir dyrare, lägger hon ännu större vikt än tidigare vid vad det ena och det andra kostar. Hon gjorde till exempel morots- och potatislådor som råfrysta redan tidigt på hösten, då morötterna kostade bara en euro per kilogram och då det fanns potatis av utmärkt kvalitet i affärerna. 

– Jag bor numera ensam och bakar just inte alls till jul. Men då min dotter var liten byggde vi bägge entusiastiskt pepparkakshus. De är också trevliga presenter. 

När man förbereder sig för julen utan brådska syns det också i hemmets jul look. I Pirjos fall betyder det att allt är färdigt redan kring första advent. Juldekorationerna är i huvudsak från 1980-talet och ljusdekorationer finns det vid det här laget också tillräckligt av, nya anskaffningar behövs inte. 

Pirjo är inte lika intresserad av att husera i köket och av att dekorera hemmet som av att känna julfriden sänka sig och glädja andra. 

För en ivrig och skicklig sångerska som Pirjo är julkonserter, julsångsevenemang och julradion viktiga. Julkyrkan och besök på nära och käras gravar i Borgå hör likaså till hennes jul. 

– Visserligen firar jag den här julen hos min dotter och hennes familj till glädje för mommos pojke. 

Pirjo är känd som en fingerfärdig och påhittig hantverksvirtuos, som behärskar också invecklade handarbeten. Såväl julklappar som de gåvor, med vilka hon gläder medmänniskor, gör hon själv. 

Då Pirjo bodde på  Joukahainens väg 3 före flytten till  Ilmarinens väg 2 ställde hon till med bland annat julkortspyssel för husets invånare och fixade ett stort julland till deras beundran. Hon har också ofta skött om stadsdelsrestaurangens juldekorering. 

Och vad önskar hon sig själv i julklapp? 

– Jag köper varje år en jultidning. Från dem får jag nya goda tips. Och i år skaffade jag mig också en biljett till Matchbox konsert i Helsingfors.

Text: Kaisa Viitanen