16.12.2021

Hyvät niksit kodin kunnossapitoon

Jos keittiössä vuotaa vettä lattialle, jokainen meistä kutsuu äkkivahinkoon välittö-mästi apua. Mutta mitä tehdä huonosti vetävälle viemärille, vedon tunteelle tai lorisevalle patterille?

Tiskialtaiden ja käsienpesualtaiden alla viemäriputkessa on haju-lukko, joka helposti kerää esimerkiksi ruoantähteitä tai hiuksia. Jos viemäri on täysin tukossa, hajulukko pitää irrottaa ja puhdistaa. Tähän työhön voi pyytää apua huollon ammattilaiselta, jos asukas ei ole varma siitä, että pystyy tekemään sen itse.

Jos viemäri ei ole vielä täysin tukossa vaan vetää huonosti, ongelmaa voi ratkoa tukosta avaavilla aineilla. Kaupoista saa putkenavausnesteitä, mutta voit kokeilla myös ruokasoodan ja etikan yhdistelmää. Laske ensin lämmintä vettä viemäriin, kaada sen jälkeen sinne desin verran ruokasoodaa ja perään pari desiä väkiviinaetikkaa. Odota kymmenisen minuuttia. Älä ihmettele, seos kuplii. Laske vielä lämmintä vettä.

Kylpyhuoneen lattiakaivon huono veto johtuu usein siitä, että kaivon ritilä on jäänyt pesemättä. Ritilä tulee puhdistaa säännöllisesti. Samalla kannattaa puhdistaa myös viemäriä. Ole tarkkana, ettet irrota ritilän ohella mitään muuta lattiakaivon osaa.

Jos tuntuu, että kodissa ei ilma vaihdu, tarkista ilmanvaihtoventtiilit. Poisto- ja tuloilman venttiilien kannet tai ristikot kannattaa siivota vuosittain.

Erityisesti keittiössä venttiilien kansiin kertyy pölyn lisäksi rasvaa. Pyyhintään kannattaa käyttää apuna rasvaa irrottavaa pesuainetta. Kun puhdistat, älä kääntele keskellä olevaa pyöreää osaa ja siten sotke ilmanvaihdon säätöä.

Myös liesituulettimen ritilä on syytä pestä säännöllisesti. Sen saa vaivattomasti puhtaaksi tiskikoneessa.

Jääkaapin tausta kerää pölyä, joka voi jopa aiheuttaa tulipalon. Imuroi tausta vähintään kerran vuodessa. Nykyajan ikkunoiden karmeissa on korvausilmaventtiili, jota voi säätää vuodenajan mukaan. Uusien ikkunoiden lisätiivistämiseen tuskin on aihetta. Jos kuitenkin tunnet vetoa, ikkuna ei istu karmiin kunnolla tai tiivisteet ovat rikki, kutsu huoltomies.

Vesikiertoisissa lämmityspattereissa on termostaatti, jota kääntämällä asukas voi säädellä lämpimän veden virtausta patterissa. Jos muovinen nuppi rikkoutuu, uuden tuo ja asentaa huolto-mies. Patteritermostaattia kannattaa muutaman kerran vuodessa käännellä eri asentoon. Näin se ei jumitu.

Jos patterin sisältä kuuluu lorinaa, syynä voi olla patterin putkistoon kertynyt ilma. Patterin ilmaus kuuluu huollon palveluihin. Taitava ja vastuunsa tunteva asukas voi kokeilla patterin ilmaamista itsekin.