17.12.2020

Talviautoilua turvallisesti ja ympäristö huomioiden

Esilämmitetty auto vähentää polttoaineen kulutusta.

A-yhtiöt on varustanut suurelta osin pihojensa pysäköintialueet lämmitystolpin. Niiden oikeaoppinen käyttö kannattaa. Esilämmitetty auto säästää polttoaineen kulutusta ja tuottaa paljon vähemmän pakokaasuja ja yleensäkin hiukkaspäästöjä kuin kylmiltään käynnistetty. Lämmitys vähentää moottorin kulumista ja parantaa myös liikenneturvallisuutta ja ajomukavuutta.

Liian pitkä esilämmitys menee hukkaan. A-yhtiöiden lämmitystolpissa on ajastimet, jotka pääsääntöisesti sallivat kahden tunnin lämmityksen. Aivan pikkupakkasilla jopa puolen tunnin lämmitys voi tutkimusten mukaan riittää.

A-yhtiöiden autoilijoiden on syytä muistaa, että sähköjohto on otettava aina tolpasta irti lämmityksen päätyttyä. Huoltomiehet keräävät unohtuneet johdot pois niiden turvallisuusriskin vuoksi.

A-yhtiöiden huoltomiehellä Kari Lahdella on autoileville asukkaille hyvä neuvo lämmitystolpista.

– Talvella meitä huoltomiehiä tilataan aika usein sulattamaan lämmitystolppien lukkoja. Lukkoöljyn käyttö niissä ei ole lainkaan huono juttu.

Sähköautojen hankinta ja latausmahdollisuus kotipihassa kiinnostaa osaa asukkaista. A-yhtiöt seuraa käynnissä olevaa lainsäädännön muutosprosessia ja tekee ratkaisut vasta sitten, kun lainsäädäntö on valmistunut.

A-yhtiöiden kiinteistöjen pysäköintialueet on tarkoitettu vain liikenteessä oleville autoille. Asukkaan auton paikka on omassa parkkiruudussa. Pihojen vieraspaikat on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Huoltoautolle osoitettu paikka taas on pidettävä vapaana aina, myös viikonloppuisin.

– Työajoa tulee päivässä paljon, noin 30–40 kilometriä, kun käydään sekä eri taloissa että hakemassa tai hankkimassa tarvikkeita, kuvaa Lahti.

Muualle kuin pysäköintialueelle jätetyt autot aiheuttavat ongelmia muulle pihan liikenteelle, kuten jätekuljetukselle ja lumen auraukselle. Kulkureitit pihapiirissä on pysyttävä avoimina turvallisuussyistäkin. Talvella, kun lumitöitä usein tehdään pimeässä ja tuiskussa, saattaa myös oman, väärin pysäköidyn auton turvallisuus olla vaarassa.

Teksti: Kaisa Viitanen