17.06.2021

Pienikin keidas on iso ilo

Maria, Kaj-Sebastian ja Viveca kertovat, kuinka kodin piha, parveke ja kasvien hoito tuovat iloa elämään.

Maria ja Kaj-Sebastian Blomgren ovat asuneet A-yhtiöiden talossa parikymmentä vuotta. He pitävät Sinivuokontien rivitalossa asumisesta, koska alue on heistä rauhallinen ja turvallinen. Kun omaan kotiin on kunnolla juurtunut, myös sen piha on kasvanut oman näköiseksi.

Maria on kodin viherpeukalo, joka ideoi pihaan uutta ja hoitaa kasvit. Kaj-Sebastianin rooli on toteuttaa ideoita ja pitää piha siistinä. Kekseliäitä toteutuksia pienellä etu- ja takapihalla riittää.

Blomgrenien puutarhanhoidon ajatuksena on kierrätys ja vanhan tavaran hyödyntäminen uudella tavalla. Kukkapenkin reuna on rajattu pienillä antiikkitiilillä, jotka Blomgrenit saivat vaihtona muutamaan kahvipakettiin. Puutarhan koriste-esineet, sammakot ja lyhdyt, istuvat hyllyllä, joka on tehty vanhan ladon seinälaudasta.

Kukkapenkissä kasvuun puskevilla kasveillakin riittää tarinaa kerrottavaksi. Takapihan juhannusruusu ja moni muukin kasvi on vanha suvussa jaettu perenna tai muuten tuttavan pihasta saatu taimi. Vanhat pystyyn nostetut rautaputket, perunalaari ja emalikattilat ovat huolettoman puutarhurin kukka-astioita, jotka voi talveksi jättää ulos.

Aurinkoisella etupihalla kesä on toukokuussa etuajassa. Rivitaloasunnon syvennys on lämmin ja tuuleton, ja siksi kasvit nousevat kukkaan ajoissa. Täydessä loistossa ovat erilaiset tulppaanit, esikko, lemmikki ja vuorenkilpi. Seuraavaksi vuorossa ovat kesäkuun kukkijat: sireeni, pieni angervo, palava rakkaus, tähtiputki, konnanyrtti ja unikko.

– Perennat ovat helppoja, koska ne eivät vaadi niin paljoa kastelua ja hoitoa kuin yksivuotiset kukat. Vanhat perennat kestävät myös kohtuullisen hyvin tauteja ja ötököitä, Maria opastaa.

Takapiha on kosteampi ja osittain varjoinen. Lännen puoleista pihaa varjostaa tontin takana oleva kaupungin metsäalue. Takapihalla kukinnan ovat aloittaneet siniset pienet kukkijat: lehtoimikkä ja kevätkaihonkukka. Sen jälkeen tulevat juhannusruusu, liljat ja pionit. Metsäistä tunnelmaa luovat saniaiset, taponlehti ja terassin reunalla soliseva pihakoriste, pieni vesiputous.

– Täällä me vietämme ison osan kesästä. Vaikka kukat eivät vaadikaan päivittäistä hoitoa, aina on joku nurkkaus suunnittelussa tai työn alla.

Viveca Öhbergin parveke on mökkipaikan kesäkukkien esikasvatuspaikka ja kerrostalokodin kukkakeidas. Toukokuussa pelargonit, verenpisara ja tomaatintaimet vasta valmistelevat kukintojaan, mutta keskikesällä lasitettu parveke on kuin kasvihuone, jonne kukkien keskelle mahtuu vain kastelija.

– Sitten voin istua olohuoneessani ja nauttia isojen ikkunoiden läpi parvekkeen kukinnasta, Viveca kertoo.

Kun kesä etenee ja taimien kasvu kiihtyy, Viveca siirtää tomaatit ämpäreissä parvekkeen lämpimälle seinustalle. Siellä ne kasvavat naruun tuettuina kohti parvekkeen katonrajaa. Tila ei lopu kesken, kun osan parvekkeen kasveista Viveca siirtää kesän lämpimiksi viikoiksi mukaansa maalle.

– Tiedän jo tarkalleen, mihin mikäkin siemenestä kasvattamani kasvi mökillä asettuu. Krassit levittäytyvät piharakennuksen punaisen hirsiseinän edustalle. Myös salaatit ja yrtit on mukava ottaa purkeissa mukaan saareen.

Viveca on esimerkki siitä, että kerrostaloasujakin voi toteuttaa monipuolisesti puutarhaharrastusta ja kasvien hoitoa. Viveca kuuluu Porvoon puutarhayhdistykseen ja tekee sen myötä retkiä pihoihin ja tiloille ja osallistuu Porvoon sairaalan pihapiirin 40 ruusulajikkeen hoitoon.

Oman kotitalon sisäänkäynnin luokse Viveca laittaa kesäksi ruukkuruusun ja rakentaa jouluksi havutontut tervehtimään sisääntulijoita. Ehkä yksi toive olisi vielä, että myös lapsenlapsia pääsisi opastamaan kasvien tunnistuksen tai vaikkapa villiyrttien hyödyntämisen maailmaan.

Puutarha pihassa tai parvekkeella

A-yhtiöiden talossa asukas huolehtii oman asuntoon kuuluvan piha-alueen hoidosta ja ylläpidosta. Talon varastotiloista löytyy muun muassa ruohonleikkuri ja saksia pihan nurmikon ja oksien hoitoon. Kasteluvesi otetaan asunnon omasta vesipisteestä.

Asukkaat voivat tehdä asuntonsa pihaan istutuksia, ei kuitenkaan puuvartisia pensaita tai puita, jotka vaativat pihakukkia järeämpää hoitoa. Isot kasvit voivat asukkaan vaihtuessa aiheuttaa epäselvyyttä, kenelle niiden hoito kuuluu.

Jos pihassa on esimerkiksi asunnon pihaa rajaavia pensaita, asukkaan kuuluu niitä tarpeen mukaan itse leikata ja hoitaa.

Asukas voi laittaa asunnon pihaan siirrettävien ja helposti purettavien kalusteiden, kuten paviljonkien, kasvitukien ja puutarhasomisteiden käyttö asunnon pihalla on sallittua. Kiinteiden rakenteiden, kuten pergolan, teko ei siis ole sallittua.

Parvekkeelle asukas voi rakentaa niin kutsuttua ruukkupuutarhaa. Rakentamisessa kannattaa hyödyntää erilaisia kasvihyllyjä ja kaiteisiin kiinnitettäviä laatikoita, mutta myös amppelien ripustaminen on sallittua.

Jos parvekkeen lattialle asettelee puuritilöitä tai vaikkapa ulkomattoa, on huolehdittava, että lattia pääsee kuivumaan ja vesi ohjautumaan pois normaalisti.

Talon yhteiselle piha-alueelle ei saa pystyttää trampoliineja tai muita suuria rakennelmia. Jos trampoliinin käytössä sattuu tapaturma, on vakuutuksen korvaaminen epäselvää, kun hyppylaite on A-yhtiöiden talon pihassa mutta asukkaan pystyttämänä.