02.10.2022

Kaikki pysäköintipaikat maksullisiksi

Asukaspysäköinti muuttuu ensi vuonna kaikissa A-yhtiöiden taloissa maksulliseksi. Samalla
vieraspaikat muutetaan asukaspysäköintipaikoiksi.

A-yhtiöt omistaa kaikkiaan 149 taloa. Yhtä erikoiskohdetta lukuun ottamatta kaikilla tonteilla on asvaltoitua pysäköintitilaa asukkaille. Valtaosa pihojen pysäköintipaikoista on vuokrattavia sähkötolpallisia ruutuja. Joissakin taloissa on myös pysäköintikatoksia ja yhdessä kiinteistössä on autotalleja. Monissa pihoissa on lisäksi yksi tai useampi erikseen merkitty pysäköintiruutu asukkaiden vieraiden lyhytaikaista pysäköintiä varten tai sähkötolpattomia paikkoja. Ensi vuoden alkuun mennessä kaikki ilmaiset paikat, myös vieraspaikat, muutetaan asukaspysäköintipaikoiksi.


– Kaikki kiinteistöjen tonteilla olevat parkkipaikat muuttuvat varattaviksi ja maksullisiksi. Nykyinen järjestelmä on enimmäkseen toiminut hyvin. On myös taloja, joissa asukkaat käyttävät vakituisena pysäköintipaikkanaan vapaana olevia asukaspysäköintipaikkoja tai vieraspaikkoja. Tämä ei ole oikein niitä
asukkaita kohtaan, jotka tunnollisina varaavat itselleen autopaikan ja myös maksavat siitä, A-yhtiöiden kiinteistöjohtaja Teppo Riski perustelee muutosta.


Sähköttömän ruutupaikan hinta on vuoden 2023 alusta alkaen 10 euroa kuukaudessa, sähkötolpallisen paikan 17 euroa kuukaudessa. Joissakin talokohteissa on korkeampi hinnoittelu. A-yhtiöiden pihojen pysäköintialueet vaihtelevat suuresti niin kooltaan kuin myös käyttöasteeltaan.


– Niillä alueilla, esimerkkinä Kevätkumpu, joissa on asukkaille peruspalveluja ja julkinen liikenne toimii, on usein pysäköintialueilla vapaita ruutuja tarjolla. Kun ollaan syrjässä, autopaikkoihin voi olla jonoa.

A-yhtiöissä vuokralainen voi varata pihasta kaksikin autopaikkaa, jos siellä tilaa on. Toisesta paikasta on luovuttava, jos paikoista syntyy jonoa. Autopaikan voi varata itselleen myös, vaikka ei omistaisi autoa.

Pihan pysäköintipaikat on tarkoitettu ainoastaan tieliikennekelpoisille ajoneuvoille. A-yhtiöt seuraa pysäköintialueiden käyttöä. Tarvittaessa pois liikennekäytöstä olevan auton seisottamisesta lähtee omistajalle poistokehotus. Jos siihen ei nopeasti reagoida, A-yhtiöt tilaa poisviennin ja laskun maksaa asukas.


Tämän syksyn aikana A-yhtiöt käy läpi kaikkien talojen parkkipaikat ja rakentaa niistä nykyistä tarkemmat
paikkakartat ja -numeroinnit. Joistakin pihoista saattaa tämän työn yhteydessä hävitä yksi tai useampia ruutuja, sillä jotkut nyt merkityistä paikoista ovat pelastustien tukkeena tai niitä tarvitaan lumenkeräyspaikoiksi.


Tulevaisuudessa A-yhtiöillä on Teppo Riskin mukaan lisää haasteita asukaspysäköinnin tehokkaassa järjestämisessä. Esimerkiksi tällä hetkellä A-yhtiöiden taloissa ei ole yhtään sähköauton latauspaikkaa.


– Sähköautopaikkojen osalta odotamme kiinteistönomistajan velvoitteita koskevaa lakia, mutta nyt
tehtävä pysäköintipaikkojen tarkempi kartoitus petaa myös tätä tulevaisuutta. Kun rakennamme uutta, haluamme ottaa huomioon myös muiden sähkökäyttöisten kulkuneuvojen turvallisen pysäköinti- ja latausmahdollisuuden. Sähköpyörät ja -skuutit ovat selvästi erinomainen vaihtoehto autolle taajama- asumisessa.

Teksti: Kaisa Viitanen