Lemmikit kodeissa

08/04/2021

Lemmikkieläimet ovat tervetulleita asumaan A-yhtiöiden taloissa. Myös eläimiä koskee vuokra-asumisen pelisäännöt. Kun omistaja huomioi eläimen pidossa vielä naapurit, karvakavereista voi tulla myös naapurien ystäviä.

Anastasia Lindholm on eläinrakas A-yhtiöiden asukas. Hänellä on kodissaan kolme abessinialaiskissaa, yksi chihuahua-koira ja 300 litran akvaario. Koti on sisustettu eläinten tarpeet huomioiden.

— Eläimet ovat olleet minulle tärkeitä aina. Kodissani on ollut myös hamstereita ja rottia. Eläinten hoito on tärkeää etenkin nyt, kun lapset eivät asu enää kotona. Poikani kuoleman jälkeen eläinten hoito on antanut elämässä merkityksellistä tekemistä, Anastasia sanoo.

Eteistä hallitsee kissojen kiipeilypuu, jossa etenkin kolme pentukissaa viihtyy. Keittiöstä ison pinta-alan valtaa näyttävä akvaario kaloineen. Kun Anastasia pötköttelee sängyllään, kissat hakeutuvat kainaloon.

— Olen asunut tässä asunnossa 12 vuotta. Kun muutimme tähän, lattiat vaihdettiin, ja onnekseni saimme muovimaton, joka sopii eläimille eikä ole herkkä kosteudelle.

Parvekkeelle Anastasia on virittänyt verkot niin, että kissat voivat turvallisesti seurata ulkoelämää parvekkeelta kurkkien. Kerran yksi kissoista on tosin päässyt karkaamaan.

— Se pelästyi ulos jouduttuaan ja katosi. Naapuritkin osallistuvat kissan etsintään. Onneksi se löytyi naapurin auton konepellin alta.

Kolmen 12-viikkoisen pennun lisäksi yksi Anastasian naaraskissoista saa pian pentuja. Pentujen kasvatus on osa Anastasian eläinharrastusta. Lemmikkien hoitoon ja ruokkimiseen hujahtaa helposti puoli päivää. Lisäksi on pentujen myynnin valmisteluun liittyviä askareita.

Anastasian rinnalla chihuahua Lada on pentuja hoivaava ”täti”. Se vahtii, että pennuilla on kaikki hyvin.

— Näin me eletään ja yhdessä makuuhuoneessa nukutaan. Haluamme olla lähekkäin, Anastasia sanoo.

Merja Väisänen on asunut yhdessä yorkshirenterrieri Rasmuksen kanssa A-yhtiöiden talossa Pappilanmäellä vuoden verran. Merja ottaa pienikokoisen koiransa mukaan lähes joka paikkaan minne meneekin. Koira on ollut toisinaan mukana myös Merjan töissä.

Silloin kun Rasmus jää kotiin, Merjalla on hoitoapuna naapuri. Hän on mahdollisuudesta kiitollinen.

— Hoitoidea on tullut naapurin omasta aloitteesta. Ja Rasmus jää hoitoon oikein mielellään. Mikä voisikaan olla tämän sujuvampi järjestely?

Rasmus pärjää tarpeen tullen kyllä yksin omassakin kodissa. Merja on pitkäjänteisesti kouluttanut terrierinsä yksinoloon, eikä se hauku perään.

— Jätin Rasmuksen aluksi yksin vain lyhyiksi ajoiksi totuttelemaan yksinoloa. Kun lähden kotoa, rajaan ovilla tiloja niin, että koira pääsee vain eteiseen ja makuuhuoneeseen. Silloinkin turvana on oma peti, Merja sanoo.

— Mutta toki Rasmus haukkuukin, varsinkin silloin kun se innostuu ja kuulee, että olen tulossa kotiin ja lähestyn ulko-ovea.

Jotta arki eläimen kanssa on sujuvaa A-yhtiöiden taloissa, on vuokralaisen hyvä huomioida: 

  • Eläimet ovat tervetulleita kaikkiin A-yhtiöiden asuntoihin lukuunottamatta ns. allergiaystävällistä talokohdetta Sibeliuksenbulevardi 11–13:ssa. 
  • Vuokralaisen vastuulla on huolehtia, että lemmikki ei aiheuta asunnossa puremajälkiä listoihin, kulumaa lattiamateriaaleihin tai pysyviä hajuhaittoja. Näitä ei katsota tavanomaiseksi asunnon kulumiseksi. 
  • Pihalla ja rappukäytävällä liikkuessasi pidä eläin kytkettynä. Näin eläin ei yllätä ja pelästytä muita talon asukkaita. 
  • Korjaa mahdolliset eläimen jätökset talon piha-alueelta. Näin piha säilyy viihtyisänä kaikille. 
  • Hoida lemmikkiäsi asunnossasi tai piha-alueella. Naapuritkin tykkäävät, kun talon yhteisistä tiloista ei löydy karvatupsuja tai lemmikin leluja. 
  • Isokin karvakaveri pestään oman asunnon kylpyhuoneessa. Lemmikkejä ei voi ottaa asukassaunaan esimerkiksi allergiasyistä. 
  • Jos teet parvekkeellesi rakennelmia, kuten verkkoja, lemmikkiä varten, kannattaa niiden kiinnityksistä kysyä neuvoa isännöitsijältä. 
  • Jos koira haukkuu tai ulvoo yksin jäädessään, voi eroahdistusta helpottaa kouluttamisella. Koiran sosiaalistaminen ja itseluottamuksen vahvistaminen auttavat pärjäämään yksin. Kotia voi järjestää niin, että koira ei näe siellä mitään uhkaavaa. Eläin voi myös kaivata leluja tuomaan virikkeitä yksinoloon. Pitkä lenkki ja leikki ennen kotiin jäämistä auttaa koiraa rauhoittumaan. Joskus toinen lemmikki kaveriksi auttaa pärjäämään kotona. 

Listan lähde: koirulit.fi 

Teksti: Inka Akkanen

Lue lisää

Talviautoilua turvallisesti ja ympäristö huomioiden

17/12/2020

Esilämmitetty auto vähentää polttoaineen kulutusta.

A-yhtiöt on varustanut suurelta osin pihojensa pysäköintialueet lämmitystolpin. Niiden oikeaoppinen käyttö kannattaa. Esilämmitetty auto säästää polttoaineen kulutusta ja tuottaa paljon vähemmän pakokaasuja ja yleensäkin hiukkaspäästöjä kuin kylmiltään käynnistetty. Lämmitys vähentää moottorin kulumista ja parantaa myös liikenneturvallisuutta ja ajomukavuutta.

Liian pitkä esilämmitys menee hukkaan. A-yhtiöiden lämmitystolpissa on ajastimet, jotka pääsääntöisesti sallivat kahden tunnin lämmityksen. Aivan pikkupakkasilla jopa puolen tunnin lämmitys voi tutkimusten mukaan riittää.

A-yhtiöiden autoilijoiden on syytä muistaa, että sähköjohto on otettava aina tolpasta irti lämmityksen päätyttyä. Huoltomiehet keräävät unohtuneet johdot pois niiden turvallisuusriskin vuoksi.

A-yhtiöiden huoltomiehellä Kari Lahdella on autoileville asukkaille hyvä neuvo lämmitystolpista.

– Talvella meitä huoltomiehiä tilataan aika usein sulattamaan lämmitystolppien lukkoja. Lukkoöljyn käyttö niissä ei ole lainkaan huono juttu.

Sähköautojen hankinta ja latausmahdollisuus kotipihassa kiinnostaa osaa asukkaista. A-yhtiöt seuraa käynnissä olevaa lainsäädännön muutosprosessia ja tekee ratkaisut vasta sitten, kun lainsäädäntö on valmistunut.

A-yhtiöiden kiinteistöjen pysäköintialueet on tarkoitettu vain liikenteessä oleville autoille. Asukkaan auton paikka on omassa parkkiruudussa. Pihojen vieraspaikat on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Huoltoautolle osoitettu paikka taas on pidettävä vapaana aina, myös viikonloppuisin.

– Työajoa tulee päivässä paljon, noin 30–40 kilometriä, kun käydään sekä eri taloissa että hakemassa tai hankkimassa tarvikkeita, kuvaa Lahti.

Muualle kuin pysäköintialueelle jätetyt autot aiheuttavat ongelmia muulle pihan liikenteelle, kuten jätekuljetukselle ja lumen auraukselle. Kulkureitit pihapiirissä on pysyttävä avoimina turvallisuussyistäkin. Talvella, kun lumitöitä usein tehdään pimeässä ja tuiskussa, saattaa myös oman, väärin pysäköidyn auton turvallisuus olla vaarassa.

Teksti: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Putkiremontti vaivattomasti

Sana putkiremontti tuo herkästi mieleen ruljanssin ja pakkausurakan. A-yhtiöt toteutti tänä syksynä Perttelintie 17:ssa kattavan käyttövesiputkiston uusimisen, jossa asumishaittaa kutakin huoneistoa kohti oli vain noin viikon verran.

Perttelintie 17:n rivitalokohde Lehtihamarissa siirtyi A-yhtiöiden omistukseen vuonna 2018. Siitä alkaen kiinteistössä on tapahtunut paljon. Kolmen rivitalon yhteistä piha-aluetta kunnostettiin ja asfaltoitiin jo vuonna 2018. Aiemmin tänä vuonna huoneistojen ikkunat ja ovet vaihdettiin uusiin. Viimeisimpänä isona korjauksena talojen käyttövesiputkisto korvattiin uudella tänä syksynä.

Koko kiinteistöä koskenut iso putkiremontti aloitettiin syys–lokakuun vaihteessa, ja se valmistuu olennaisilta osiltaan jouluksi. Mahdollisia täydentäviä töitä, jotka eivät vaikuta talon asukkaisiin, tehdään vielä joulun pyhien jälkeen.

Perttelintie 17:n vuokralaiset asuivat remontin ajan kodeissaan. Ja mikseivät olisi asuneet, asumishaitta huoneistoa kohti oli vain noin viikon.

– Koko remontti suunniteltiin ja toteutettiin asumisen ehdoilla. Kun putkiremonteissa normaalisti lähdetään työstämään yhtä isoa runkolinjaa, joka sitten haarautuu, me teimme Perttelintien taloihin useita linjoja. Näin yhdessä asunnossa käynnissä ollut remontti ei vaikuttanut naapurin asumiseen, kertoo A-yhtiöiden kiinteistöjohtaja Teppo Riski.

Perttelintie 17:ssä asuva Hilkka Salonen vahvistaa, että remontin keskellä asuminen oli vaivatonta.

– Työelämässä mukana olevat naapurit eivät varmasti edes nähneet koko remonttia, niin nopeasti se sujui, kertoo eläkepäivistä nauttiva Salonen.

Ainoa pieni pulma hänelle tuli, kun asuntoon ei tahtonut heti remontin jälkeen tulla riittävän lämmintä vettä. Vika kuitenkin korjattiin heti ilmoituksen jälkeen.

– Opinpahan, kuinka tärkeää lämmin vesi on nykypäivän asukkaalle ja kuinka vedenkeittimessä lämmitetyllä vedellä saa hiukset pestyä, Hilkka Salonen nauraa.

Putkiston uusimisen yhteydessä Perttelintie 17:n asukkaat saivat tasokkaat uudet kylpyhuonekalusteet sekä tarvittaessa pienempää ehostamista yleisemmin kylpyhuoneissa.

A-yhtiöiden Teppo Riskin mukaan Perttelintiellä hienosti onnistunut remontti toimii mallina myös tulevaisuuden vastaavissa. Erityisen hyvin menetelmä sopii luhti- ja rivitaloihin, joita A-konsernin nykyisessä kiinteistökannassa on paljon. Yksi ajankohtaisista kohteista on Lähdepolku 3–4:n luhtitalot Pappilanmäellä.

Teksti: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Joulumuistio vuokralaisille

16/12/2020

Joulun ja vuoden vaihteen aika tuo mukanaan useita muistettavia asioita.

Joulukuusi. Kun kuljetat joulukuusta rapussa, siivoathan roskat pois. Tuo kuusi pakkaamattomana jäteastioiden viereen viimeistään 10. tammikuuta.

Joulurauha. Jos naapurisi häiritsee, ilmoita siitä toimistoaikaan A-yhtiöiden asiakaspalveluun, numero (019) 521 3600, muulloin huollon päivystykseen.

Joulusauna. A-yhtiöt tarjoaa vuokralaisilleen ilmaiset, perhekohtaiset joulusaunavuorot pääosin jouluaattona 24.12. Tarkemmat tiedot löydät ilmoitustauluilta.

Jouluvalot. Ole huolellinen valoja asentaessasi. Jos parvekkeellasi on pistorasia, voit kytkeä siihen ulkokäyttöön tarkoitettuja jouluvaloja.

Jätteet. Lajittele ja pakkaa jätteesi huolella. Jos jäteastiat ovat täynnä, säilytä esim. lahjapapereita omassa kodissasi. Älä jätä mitään astioiden viereen pihalle.

Keittiössä. Älä jätä jouluruokia valmistumaan liedelle tai uuniin valvomatta. Älä myöskään kaada sulaa rasvaa viemäriin. Jäähdytä se ja vie jäteastiaan.

Kiinteistöhuolto ja -siivous toimivat A-yhtiöissä normaalisti, toki pyhäpäivien tuomin pikkupoikkeuksin. Huolto päivystää pyhienkin aikana.

Kynttilät. Muistathan, että kynttilöitä ei koskaan voi jättää vartioimatta palamaan, ei edes parvekkeella. Polta kynttilöitä turvallisella alustalla.

Lintujen jouluruokinta. Muistathan, että lintujen ruokinta on A-yhtiöiden järjestyssäännöissä kielletty rottavaaran takia.

Palovaroitin kuuluu jokaisen suomalaiskodin pakollisiin varusteisiin. Tarkista joulusiivouksen yhteydessä sen toimintakunto. Hanki sammutuspeitto.

Vieraspysäköinti. Pihojen vieraspaikat on tarkoitettu ainoastaan lyhytaikaiseen pysäköintiin, koko jouluksi niitä ei voi varata omille vierailleen.

Teksti: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Jätelajittelussa vielä opittavaa

29/09/2020

Pihojen uudet jätelajitteluastiat ovat houkuttaneet A-asukkaita lajittelemaan aiempaa enemmän. Suomalaisten yhteisenä tavoitteena on kierrättää puolet kotien jätteistä.

Jätehuoltomääräykset tiukkenivat Porvoossa tänä vuonna. Tästedes jokaisessa kiinteistössä, jossa on vähintään viisi huoneistoa, on biojäte lajiteltava erikseen. Kartonki-, metalli-, lasi- ja muovipakkauksille on oltava omat keräysastiat, jos huoneistoja on vähintään 20.

Valtion tavoitteet yhdyskuntajätteiden kierrätykselle ovat korkeat. Jo tänä vuonna tavoitellaan sitä, että puolet jätteistä päätyy kierrätykseen. Vuonna 2035 tavoite on jo 65 prosenttia. A-yhtiöiden taloissa on bio- ja kartonkijätteen kierrätys toiminut jo aiemmin. Viime syksystä alkaen taloihin on urakalla lisätty metallin sekä lasi- ja muovipakkausten keräysastioita.

Työ on osoittautunut ennakoitua haastavammaksi.

– A-yhtiöissä käytetään pääosin syväkeräysastioita, ja niille paikan löytäminen on osoittautunut hankalammaksi kuin uskottiinkaan. Jos ei maaperästä tule vastaan savea niin sitten kalliota. Monessa pihassamme on myös liian vähän tilaa astioiden järkevälle sijoittelulle. Ne kun pitäisi saada kaikki samaan paikkaan, kertovat A-yhtiöiden kiinteistöpäällikkö Rami Niemi ja isännöitsijä Kristian Tuomala.

– Hyvä jos puolet tarvittavista uusista jäteastioista saadaan asennettua tänä vuonna.

A-yhtiöt ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Palvelupäällikkö Tuija Klaus Rosk’n Rollista sanoo monien porvoolaisten taloyhtiöiden painiskelevan saman pulman kanssa. Reilu neljännes talokunnista on vielä liittymättä pakollisiin keräyksiin. Parhaiten porvoolaistaloilla on hallussa bio- ja kartonkijätteen keräys. Siihen ovat liittyneet lain edellyttämät kiinteistöt lähes sataprosenttisesti. Metallin ja lasi- sekä muovipakkausten erilliskeräys puuttuu neljänneksestä kiinteistöistä.

Osa talokunnista on ilmoittanut saavansa asiat kuntoon vielä tänä vuonna. Valitettavasti joukossa on myös kiinteistöjä, joita asia ei Klausin mukaan yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan. A-yhtiöillä eikä Rosk’n Rollilla ole vielä yksityiskohtaisia seurantalukuja siitä, kuinka kaikki uusimmat keräykset toimivat ja kuinka paljon sekajäte lajittelun myötä vähenee. Hyvää näppituntumaa Niemellä, Tuomalalla ja Klausilla kuitenkin on.

– Biojäte jakaa asukkaita. Osalajittelee ja osa ei. Mutta yleisesti ihmisillä on jo asia hallussa. Biojätettä tosin pakataan joskus maatumattomiin pusseihin. Myös kartonkikeräykseen ihmiset suhtautuvat motivoituneesti, Tuija Klaus sanoo.

Myös metallikeräys toimii Klausin ja A-yhtiöiden isännöitsijöiden mukaan koko lailla hyvin. Keräysastiaan saattaa tosin eksyä muutakin kuin yllättäenkin osoittautunut lasin lajittelu.

– Lasinkeräysastia on tarkoitettu astiasta saattaa löytyä melkein mitä tahansa. Mutta tässäkin asiassa ennen pitkää pätee tuttu totuus “vanhakin koira oppii uusia temppuja”, Kristian Tuomala sanoo.A-yhtiöiden huolto seuraa jäteastioiden täyttymistä. Se on myös asukkaiden eduksi, sillä jokaisesta väärästä täytöstä seuraa ylimääräisiä jätemaksukuluja. Ne kulut taas asukkaat maksavat vuokristaan. A-yhtiöiden isännöinnillä on erittäin yksinkertainen vinkki kaikille asukkaille:

– Lajittele kaikki se, minkä varmasti osaat. Jos olet hiukankaan epävarma, mihin jäte kuuluu, laita se varmuuden vuoksi sekajäteastiaan.

Teksti: Kaisa Viitanen

Lue lisää

Kausivalot syttyvät

Syksyn tultua päivät lyhenevät vauhdilla ja illat hämärtyvät. Kynttilät tuovat tunnelmaa ja kausivalot lisävalaistusta koteihin. On oikea aika miettiä, kuinka valoilla luodaan kaunista ja tyylikästä – turvallissuutta unohtamatta. Vielä joitain vuosia sitten kausivaloja ripusteltiin vasta jouluksi, mutta nyt ikkunoita ja pihoja valaistaan koko pimeän aika. Esimerkiksi Porvoon kaupunki sytyttää kausivalonsa vaiheittain jo lokakuun alusta alkaen. Keskustan lisäksi valoja tulee Gammelbackaan.

Myös kodeissa mietitään nyt kausivaloja. Monissa A-yhtiöiden taloissa on parvekkeilla ja terasseilla ulkopistokkeita, jolloin valaistusta voidaan laittaa myös sinne. Muutama asia tulee kausivaloja hankkiessa muistaa.

– Lähes aina pakkauksessa lukee, onko valot tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön. Jos merkintää ei ole, katso pakkauksesta IP-luokitus. Ensimmäinen numero tarkoittaa mekaanista suojausta ja toinen vesitiiveyttä. Jos toinen numero on nolla, laite on aina tarkoitettu vain sisäkäyttöön, vinkkaa toimitusjohtaja Tapani Lempinen JRA-Sähköstä.

– Ja tietysti aina tulee tarkistaa, että valot on CE-hyväksytty.

Ulkovalot voi kytkeä vain asunnon parvekkeella tai kuistilla olevaan ulkopistorasiaan. Johtojen vetäminen sisäpistorasiasta ulos ikkunan tai oven tiivisteiden välistä ei ole turvallinen ratkaisu. Kaikki sisäpistorasiat eivät ole kosteussuojattuja. Johdot ja tiivisteet kärsivät ylimääräisestä puristuksesta. Mikäli ulkopistorasiaa ei ole, kodin ulkopuolella tunnelmaa voi luoda kynttilällä tai paristoilla toimivilla valoilla.

Kynttilöiden polttamisessa ja lyhtyjen ripustamisessa parvekkeelle, pihalle tai terassille tulee muistaa paloturvallisuus. Kynttilän voi laittaa palamaan vain, kun asukas on itse kotona. Astia, jossa kynttilää poltetaan, ja mahdolliset esineet sen ympäristössä tulee olla palamattomia. Jos lyhty roikkuu, on huolehdittava, että kiinnitys on pitävä eikä lyhty tippuessaan pääse levittämään paloa. Turvallinen vaihtoehto aidolle liekille on led-valolla toimiva kynttilä.

Teksti: Kaisa Viitanen

Lue lisää